همه چیز درباره دستگاه‌های لیزر موهای زائد | راهنمای جامع

همه چیز درباره دستگاه های لیزر موهای زائد | راهنمای جامع

همه چیز درباره دستگاه‌های لیزر موهای زائد | راهنمای جامع

پیش از خواندن این مقاله به نظر می‌­رسد مخاطب باید بداند چرا می‌بایست وقت گران‌بهایش را برای خواندن این مطلب صرف کند، جواب ما به شما این است، اگر قصد خرید دستگاهی را دارید که هزینه‌ی آن حاصل چند ماه زحمت شماست، پس ارزش نیم ساعت و حتی کمتر وقت‌ گذاشتن برای مطالعه این مقاله می­‌تواند به شما به‌اندازه‌ای کمک نماید که از هدر رفتن سرمایه خود جلوگیری نمایید، این بدان معنی است که با مطالعه این مطلب، آگاهی مخاطب نسبت به واقعیت‌های تجهیزات لیزر حذف موهای زائد به‌میزانی خواهد شد که دیگر سودجویان نتوانند به آن‌ها فریب و دروغ بفروش رسانند.

حال چنانچه قصد خرید دستگاه لیزر موهای زائد را دارید ممکن است برای شما هم سؤال شده باشد که منظور از یک یا چند طول موج لیزر چیست؟ تک طول موج، سه یا چهار طول موج به چه منظوری است و چه تفاوت‌هایی دارد؟ کارشناسان ما در این مقاله سعی کرده‌­اند که اطلاعات لازم را در این زمینه به‌صورت کامل و جامع در اختیار شما قرار دهند، پس تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.

فهرست محتوا

 

لیزر چیست؟

اگر بخواهیم لیزر را به‌صورت عامیانه و مختصر تعریف کنیم در واقع می­‌توان این‌گونه شرح داد که لیزر همان نور است با مشخصه‌­های منحصربه‌فرد خودش که شامل رنگ و طیف بخصوص خود می‌­باشد. هنگامی‌ که این نور توسط تجهیزات شتاب‌دهنده و متمرکزکننده، شتاب پیدا می­‌کند تبدیل به پرتوهای لیزر می­‌شود. یعنی نور با مشخصه ثابت، طیف رنگ، تمرکز و شتاب بسیار بالا تابش می‌شود.

انواع لیزر موهای زائد:

به طور کلی دو نوع تکنولوژی در دستگاه‌های لیزر موهای زائد وجود دارد که شامل لیزر جامد(الکس) و لیزر دایودی(نیمه هادی) است.

تفاوت لیزر جامد(دستگاه‌ الکسندرایت) با لیزر دیودی(دستگاه تیتانیوم) در چیست؟

تکنولوژی شتاب‌دهنده‌­ها به دو روش قدیم و جدید در تصاویر زیر آمده است. نحوه عملکرد دستگاه‌های لیزر جامد و دستگاه‌های لیزر دایودی را در ادامه شرح دادیم.

لیزر الکس(جامد):

تکنولوژی شتاب‌دهنده­‌های گازی همانند لامپ‌های بخار سدیم یا متال هالید یا حتی به‌صورت ساده­‌تر لامپ گازی چراغ خودروها، روش‌های قدیمی جهت شتاب نور می­‌باشند که تقریباً تا سال 2005 بیشتر مورد استفاده قرار می­‌گرفتند. این تکنولوژی بنام لیزر جامد شناخته می­‌شود، ولی با تسخیر تکنولوژی LED در سیستم‌های نوری و روشنایی و همچنین دستیابی به دیودهای نورانی برای کاربردهای نورپردازی، جهش بزرگی در دنیا برای استفاده از منابع تولید نور صورت گرفت، از این‌ رو با فن­اوری‌های پیشرفته و پیشرفت تکنولوژی این دیودها، ماژولی پدید آمد که این قطعات نیمه‌هادی با پرت حرارتی بسیار کمتر و مصرف انرژی ناچیز، جای سیستم‌های لیزر جامد را گرفت و به‌عنوان تکنولوژی نوین در لیزر قدم به دنیای لیزر گذاشتند.

طول موج لیزر جامد

(تصویر1) تصویر تکنولوژی تیوب لیزر در سیستم لیزرهای جامد

لیزر دیودی(نیمه هادی):

لیزر دیودی امروزه در تمامی صنایع جایگزین لیزر جامد شده و به یکی از قابلیت‌های آن که سرعت بسیار بالا در سیستم انتقال دیتا در فیبر نوری است، می‌توان اشاره کرد. لیزر جامد از سیستم‌های گازی استفاده می­‌کرد و زمانی را برای روشن‌شدن و زمانی را برای سردشدن نیاز داشت که این مسئله باعث می‌­شد سرعت آن به‌صورت پالس، بسیار پایین بیاید، درحالی‌که در لیزرهای دیودی توانمندی به‌قدری بالاست که در یک ثانیه این دیود می­‌تواند میلیون‌ها بار خاموش و روشن شود و پیام 0 و 1 را مخابره کند. یعنی قابلیت پالس به‌صورت نانوثانیه و پیکوثانیه را دارا می‌­باشند. از این‌ رو تنظیمات Pulse Width نیز در دستگاه‌­های لیزر موهای زائد دیودی با لیزر جامد متفاوت است و با آنکه در لیزر جامد حداکثر مقدار این آیتم 25 میلی‌ثانیه است، در لیزر دیودی می‌تواند به هر میزان تنظیم شود که در اکثریت دستگاه­‌ها این مقدار از 0 تا 300 میلی‌ثانیه قابل‌ تنظیم است.

طول موج لیزر دایود

(تصویر2) تکنولوژی لیزر در سیستم لیزرهای دیودی

طول موج چیست؟

هر طیف نوری مشخصه­‌های منحصربه‌فرد خود را داراست، شاید به‌صورت عامیانه بتوانیم طیف نور را با رنگ آن ارتباط دهیم، چشم انسان همانند گوش در بازه مشخصی، طیف نور یا فرکانس صوت را می‌تواند ببیند یا بشنود. همان گونه که در تصویر زیر می‌بینید، چشم انسان قادر به دیدن طیف‌های نوری در بازه 350 نانومتر تا 850 نانومتر است. طول‌ موج پایین‌تر از 350nm را با نام ماوراء بنفش و بالاتر از 850nm را با نام مادون‌قرمز می­شناسد. این طول‌ موج‌ها در دنیای فیزیک هرکدام با شناسه­‌ای کاربردهای منحصربه‌فردی پیدا کرده‌­اند، به طور مثال طول موج  254 نانومتر که در بازه UVC قرار دارد(UVC 240nm-280nm) امروزه جهت از بین‌ بردن انواع ویروس و باکتری در اتاق‌های عمل استفاده می‌­شود و با تابش آن محیط را کاملاً استریلیزه می‌­نماید.(لازم به ذکر است این پرتو نوری برای هر موجود زنده‌­ای خطرناک بوده و تابش آن در زمان خالی بودن محیط صورت می‌گیرد)

طیف نور قابل رویت توسط انسان

طیف نور قابل رویت توسط انسان

تا اینجا با لیزر و طول موج آشنایی نسبی و عامیانه پیدا کردیم، علم پزشکی پیرامون اثربخشی طول‌موج‌های نوری و نوع پرتوان آن که همان نور شتاب‌ داده‌ شده یا لیزر است به نتایج بسیار زیادی دست یافته که در زمینه‌­ها و موارد مختلف آن مانند حذف موهای زائد مورد استفاده قرار می‌گیرد. در اینجا سعی داریم در مورد طول‌ موج‌هایی صحبت کنیم که دارای اثربخشی جهت روند حذف موهای زائد بدن می­‌باشند.

طول موج یا اثربخشی دستگاه‌­های SHR یا IPL و لیزرهای پرتابل و خانگی:

ابتدا بد نیست در مورد تکنولوژی و سیستم کارکردی IPL (Intense Pulsed Light) یا همان SHR که اولین روش در حذف موهای زائد بود بدانیم، هر چه باشد IPL اولین نسل تأثیرگذار حذف موهای زائد بشمار می‌­آمد، به زبان ساده تکنولوژی IPL، همان فلش عکاسی با توان بسیار بالاتر است. این تکنولوژی پوست را در معرض نور شدید و فشرده شده‌ی فلش لایت  قرار می‌داد و گرمای ساطع شده با برخورد به جسم تیره‌رنگ مو باعث سوختن آن می­شد. یعنی یک پرتوی نوری که دارای 6500 کلوین (کلوین: ترکیب چندین طیف نور) است را به سطح پوست دارای مو می‌­تاباند و نقاط تیره را می­‌سوزاند، عمق عملکردی و طیف آن غیرقابل‌ کنترل بود و عملاً فقط در 2 الی 3 تیپ پوستی با عملکردی متوسط موثر بود، در کل IPL اصلاً و نوعاً لیزر به‌حساب نمی­‌آید و آن را در گروه لیزرها نبایستی قرار داد.

طول موج لیزر IPL

نحوه عملکرد آی پی ال IPL

دستگاه‌­های پرتابل و خانگی که به غلط به‌ عنوان لیزر موهای زائد معرفی می­‌شوند نیز از تکنولوژی IPL استفاده می­‌نمایند که در عمل اصلاً لیزر نبوده و در ایران به دلیل ناآگاهی مصرف‌کننده در همه‌ جا با عنوان لیزر موهای زائد خانگی و یا Home Care معرفی می­‌گردند. در صورتی‌ که قدرت تابش نور در این دستگاه‌ها کافی نبوده و نه‌ تنها اصلاً لیزر نیستند بلکه با دستگاه­‌های کلینیکال IPL نیز قابل‌ مقایسه نمی‌­باشند.

انواع طول‌موج‌های مؤثر در حذف موهای زائد:

در جامعه مهندسی پزشکی استفاده از لیزر جهت کاربردهای مختلف طی سالیان مورد آزمایش‌های متنوعی قرار گرفته است. نتیجه بسیار جالب این آزمایشات این بود که هر طیف نوری با میزان نفوذ لیزر در عمق پوستی رابطه مستقیم دارد. از این رو اولین تجهیزاتی که برای حذف موهای زائد پدید آمدند، لیزر را با توان بسیار بالا (نزدیک 1800 تا 2000 وات) توسط تکنولوژی آن زمان یعنی لیزر جامد که حجم بسیار بزرگ، مصرف انرژی بالا و تولید حرارت بسیار زیادی داشت انتقال می‌دادند. لیزر درون محفظه­ دستگاه ایجاد و توسط کریستال شلنگی (فیبر نوری) به هندپیس (دسته اپراتور)  منتقل میشد. مانند دستگاه‌های الکسندرایت و کندلا.

طول موج الکس(755nm):

اولین طیف لیزر که در مقیاس انبوه برای حذف موهای زائد استفاده شد، طول موج 755nm بود که بعدتر به نام طول موج الکسندرایت نام‌گذاری شد. قابل ذکر است که این تجهیزات در غرب پدید آمدند و در آن مناطق به‌طور عمده افرادی که تیپ پوستی 1 تا 3 داشتند از این دستگاه استفاده می‌کردند. طول موج الکساندرایت در عمق 1 میلی‌متری پوست موظف به سوزاندن شفت مو (نقاط تیره‌ رنگ در عمق 1 میلی‌متری) است؛ در این تجهیزات با قدرت بسیار بالا این تابش به انجام می‌رسد، چنان‌ که این سوختگی به‌قدری شدید است که منافذ پوست به مدت 2 تا 3 هفته بسته و ریشه مو از تغذیه سطحی محروم می­‌شود. در طول مدت‌ زمان و تکرار چندین مرحله لیزر، باعث از بین‌ رفتن ریشه‌ی مو و عدم رویش مجدد آن می­‌گردد. از آنجایی که طول موج الکساندرایت به تیرگی حمله می‌­کند تیپ‌های پوستی 4 به بالا نمی‌­توانند از این تجهیزات بهره ببرند. زیرا این طول موج بجای نفوذ در پوست و سوزاندن موی آن‌ها، با برخورد به پوست، خود پوست را می­‌سوزاند و باعث سوختگی مراجعه‌کننده می‌شود. بنابراین در تیپ پوستی 4 به بعد عملا انجام لیزر دردناک است یا امکان‌پذیر نیست.

طول موج ان‌دیاگ(ND:YAG 1064nm):

با پیشرفت علم و تکنولوژی جهت سریع‌کردن و کمترشدن طول درمان، طول موج 1064nm یا همان NDyag با عمق نفوذپذیری بالا(حدود 3 میلی‌متر) به دستگاه‌­های حذف موهای زائد اضافه شد. این طول موج با توان بالا مویرگ‌های تغذیه‌کننده‌ی ریشه مو را مورد اصابت قرار می­‌دهد و باعث از بین رفتن آن می‌شود.

طول موج الکس اندیاگ:

طول موج الکساندرایت شفت مو و طول موج ان‌دیاگ مویرگ‌های تغذیه‌کننده ریشه‌ی مو را می­‌سوزاند . با عملکرد طول موج الکس تغذیه‌ی مو از سطح پوست متوقف و با عملکرد ان‌دیاگ عمل خونرسانی به ریشه‌ی مو منقطع می‌شود. این تکنولوژی که به 2 طول موج یا الکس ان­دیاگ مشهور شد، طول درمان را از 12 تا 15 جلسه به 9 الی 12 جلسه کاهش داد و رفته رفته دستگاه­‌های الکس ان­دیاگ جای دستگاه­‌های الکسندرایت را در کلینیک‌­های زیبایی گرفت.

طول موج اسپید یا دایود(808nm):

محل اصابت طول موج اسپید یا دایود، فولیکول یا ریشه‌ی مو است که باعث سوزاندن آن می‌شود، این امر در کنار دو طول موج دیگر که باعث حذف تغذیه سطحی و قطع خون‌رسانی به فولیکول می‌شوند، موجب می‌گردد تا ساخت مجدد فولیکول برای بدن مخاطره آمیز گردد و تعداد جلسات تا مرحله Hair Lost را به حداقل برساند، به همین دلیل این طول موج را سرعت‌دهنده یا اسپید نامیدند.

با استفاده از سه طول موج الکساندرایت، اسپید(دایود) و اندیاگ نسل جدیدی از دستگاه‌های لیزر با عنوان دستگاه‌های سه طول موج یا دایودی به بازار عرضه شد.

تعریف لیزرهای تماسی(دایودی) و لیزرهای غیرتماسی(جامد):

در لیزر موهای زائد دو مدل تماسی و غیرتماسی وجود دارد که لیزرهای جامد، غیرتماسی و لیزرهای نیمه هادی یا دایودی، تماسی هستند. تماسی و غیرتماسی بودن این دستگاه‌ها به علت‌های متفاوتی مربوط می‌شود که در ادامه مطلب به آن می‌پردازیم.

علت غیرتماسی بودن دستگاه‌های لیزر جامد (الکسندرایت یا الکس اندیاگ):

همانگونه که پیشتر اشاره شد، اشعه لیزر در دستگاه­‌های لیزر جامد توسط فیبر نوری به هندپیس آن انتقال پیدا می­کند، قطر فیبرِ انتقالی بسیار کوچک‌تر از حداقل میزان مورد نیاز برای تابش به سطح پوست است. به همین دلیل در هندپیس این دستگاه‌­ها اجباراٌ می­‌بایست این قطر افزایش یابد تا سطح پوشش هر شات به میزان قابل قبولی برسد. در هندپیس این دستگاه­‌ها از یک لنز عدسی برای بزرگ‌تر شدن قطر فیبر استفاده می­‌گردد. نقطه کانونی با لنز عدسی می­بایست دارای فاصله معینی باشد، بنابراین هندپیس این دستگاه باید با فاصله معینی به سطح پوست پرتوهای لیزر را بتاباند. سیستم خنک‌کننده در دستگاه‌های لیزر جامد به‌صورت فوت سرد اعمال شده‌ است.

علت تماسی بودن دستگاه‌های لیزر دیودی(نیمه هادی):

در دستگاه‌های نیمه هادی یا دایودی اشعه لیزر قابل انتقال توسط فیبر یا راد نیست و به دلیل تکنولوژی به کار رفته در این دستگاه‌ها هندپیس باید مستقیماٌ با پوست تماس داشته باشد؛ ضمن اینکه سیستم خنک‌کننده در این دستگاه‌ها در هندپیس تعبیه شده است و برای اثربخشی این سیستم، لازم است که هندپیس با پوست مراجعه‌کننده در تماس باشد. دستگاه‌های لیزر سوپرانو تیتانیوم نوعی از دستگاه‌های لیزر تماسی‌اند که دارای تنوع و شهرت به خصوصی هستند.

دلیل شهرت جهانی سوپرانوتیتانیوم‌ها و دستگاه­‌های آلما چیست؟

در حوالی سال 2016 شرکت آلما که دارای لابراتور بسیار قوی در طراحی دستگاه­‌های زیبایی بود، دست به ابتکار عملی با تکنولوژی روز و با هدف تولید دستگاهی برای تمامی 6 تیپ پوستی زد. شرکت آلما که در موقعیت جغرافیایی شرق اروپا قرار دارد، اهمیت نیاز به وجود دستگاه لیزر برای تمامی تیپ‌های پوستی را بیشتر از تولیدکنندگان اروپایی می­‌دانست. کمپانی آلما تکنولوژی لیزر فسیل شده جامد را کنار گذاشت و تکنولوژی نوین LED (Light Emiting Diode) که همان چیپ‌های دیودی لیزر بودند را جایگزین آن کرد. لیزرهای LED بسیار سریع‌، دقیق‌­، کنترل شده‌­، سبک‌، کوچک‌، خنک­ و با پرت حرارتی کمتر نسبت به لیزرهای جامد بودند و می­‌توانستند پرتوهای لیزر را بهینه­‌تر تولید کنند. از دیگر بررسی‌­های انجام شده توسط آلما اضافه کردن طول موجی بود که بتواند خودِ ریشه مو را نیز مورد هدف قرار دهد. اینجا بود که طول موج 808nm که با نام Speed مطرح شد به 2 طول موج قبلی یعنی Alexandrite 755nm و ND Yag 1064nm اضافه گردید. چون این طول موج اولین بار با تکنولوژی دیودی به بازار آمد بعدتر همگان 808nm را به نام طول موج دایود شناختند. طول موج اسپید با عملکرد در عمق 2 میلی‌متری دقیقا ریشه مو را می­‌سوزاند و در نتیجه دستگاه سه طول موج به ترتیب شفت مو(755)، ریشه مو(808) و مویرگ‌های تغذیه کننده ریشه‌ی مو (1064) را مورد هدف قرار می‌دهند.

ترکیب 3 طول موج لیزر

عمق عملکرد هر طول موج و نقاط برخورد آن

چرا سوپرانو تیتانیوم برای حذف موهای زائد در تمامی تیپ‌های پوستی موثر است؟

از جمله مهمترین امکاناتی که شرکت آلما در نسل اول دستگاه سه طول موج خود یعنی سوپرانو آیس پلاتینیوم اضافه نمود، 3 ویژگی منحصر به فرد بود که شامل موارد زیر است:

ایجاد منوی SHR و SHR Stack:

این شرکت با استفاده از سیستم‌های کنترلی بسیار به روز و پیشرفته، در منوی اولیه با انتخاب سایز بدن و تیپ پوستی، میزان چربی پوست را تخمین و میزان قدرت تابش طول موج‌ها را تنظیم می­‌نمود. به‌طور مثال اگر فرد با سایز متوسط و تیپ پوستی 1 به عنوان مراجعه کننده دستگاه می‌­بود، قدرت طول موج الکسندرایت با 70 درصد، قدرت اسپید را با 80 درصد و قدرت ان­دیاگ را با 40 درصد به پوست فرد تابش میداد. چرا که ان­دیاگ در این تیپ پوستی با توان کم نیز عملکرد خود را دارد و قدرت بیشتر آن باعث رویداد شبه واریس تا مدتی در محل لیزر شده می­‌شد. از طرفی در تیپ‌های پوستی تیره یعنی 5 و 6 میزان قدرت طول موج الکسندرایت را به حداقل می­‌رساند و 2 طول موج دیگر را با شدت بیشتر به سطح پوست تابش می­‌دهد، چرا که طول موج الکسندرایت دارای نفوذپذیری کمتری است و در تیپ پوستی تیره باعث سوختگی پوست می‌گردد. این مسئله در دستگاه­‌های لیزر جامد همیشه برای تیپ‌های پوستی 5 و 6 مشکل آفرین و غیر قابل استفاده است.

سیستم خنک‌کننده داخلی:

استفاده از سیستم کولینگ داخلی، همانگونه که می­‌دانیم در دستگاه‌­های لیزر جامد برای التیام بخشیدن پوست سوخته‌ی مراجعه کننده، از سیستم باد خنک یا فوت سرد استفاده می­شود. به طریقی که دستگاه پس از تابش پرتوی لیزر الکس یا الکس ان­دیاگ مقداری هوای سرد شده که از منبع اسپری خنک‌کننده یا دستگاه زیمر تولید می‌­شود را به سطح پوست روانه می­‌کند. با وجود اینکه دستگاه 3 طول موج آسیب و درد بسیار کمتری نسبت به لیزرهای جامد دارد که آن نیز به دلیل کنترل شدن مقادیر خروجی لیزر و تقسیم توان بر روی 3 طول موج است، کمپانی آلما با طراحی قسمت آلمینیومی بر سر هندپیس توانست با سیکل گردش آب سرد و استفاده از کندانس گازی داخلی دستگاه، سرمایش را به نقطه برخورد لیزر و تماس آن با پوست نزدیک نماید. به همین دلیل سر هندپیس در این دستگاه می­‌بایست با پوست مراجعه کننده در تماس باشد.البته شرکت آلما در مدل بهینه شده 3 طول موج خود یعنی سوپرانو تیتانیوم، سیستم کولینگ خود را نیز به‌روز نموده و از تکنولوژی پیشرفته TEC Cooling بهره برد.

اضافه کردن طول موج 808nm با نام اسپید یا دایود:

استفاده از طول موج اسپید با کاربرد در تمامی تیپ‌های پوستی و مورد هدف قرار دادن ریشه مو یکی دیگر از ویژگی‌های منحصر به فردی است که آلما در دستگاه‌های لیزر خود قرار داد. در واقع طول موج اسپید خود به تنهایی هنری در راستای متوقف کردن رشد موهای زائد ندارد. پرتوی لیزر 808 یا 810 نانومتر تنها ریشه مو را مورد هدف قرار می­‌دهد که همانند روش‌های سنتی بند انداختن مو و از ریشه خارج کردن آن است. یعنی هنر طول موج 808 در کنار طول موج‌های 755 و 1064 نانومتر نمایان می شود.

متاسفانه بسیاری از دستگاه­‌های داخل کشور که کپی ساخته شده چینی (حال چه اسمبل ایران (به عنوان تولید داخل) چه وارداتی چینی) با استفاده از تک طول موج 808 هستند، در اختیار کلینیک‌ها قرار می­‌گیرند و باعث افزایش طول درمان‌ و بازگشت مو به دفعات می‌شوند.

ویژگی‌های گفته شده در دستگاه‌های لیزر سوپرانو تیتانیوم که نسل پیشرفته‌تر دستگاه لیزر شرکت آلما هستند، نیز وجود دارند که روز به روز در حال ارتقاء و بهبود هستند.

رفع سوء برداشت اذهان از سه طول موج:

برخی از کسانی که مخاطبین دستگاه لیزر رفع موهای زائد هستند به این شکل تصور می‌­کنند که دستگاه 3 طول موج برای تیپ‌های پوستی متفاوت از یک طول موج استفاده می نماید و با انتخاب نوع تیپ پوستی دستگاه یک طول را انتخاب و فعال می­‌کند! این در حالیست که این ذهنیت کلیت هنر 3 طول موج بودن دستگاه را زیر سوال می­‌برد. هنر دستگاه سه طول موج پرتو افکنی هر سه طول موج در هر شات برای همه تیپ‌های پوستی است. دستگاه 3 طول موج، موهای زائد را از 3 نقطه مورد اصابت قرار می‌­دهد و چنانچه ریشه موها در ارتفاع متفاوتی قرار داشته باشند، مطمئنا همگی با پرتوهای تولید شده تحت اصابت قرار خواهند گرفت. پس از هر دو جهت دستگاه سه طول موج از تمامی تکنولوژی‌های لیزری که تا به امروز استفاده شده بهتر و کارآمدتر می­‌باشد.

آیا برای شناسایی 3 طول موج بودن دستگاه به تجهیزات پیشرفته­‌ای نیاز است؟

به صورت غیر تخصصی جواب این سوال خیر است. زیرا همانگونه که مطرح شد سه طول موج بکار رفته در دستگاه‌­های رفع موهای زائد دارای طیف نوری 755، 808 و 1064 نانومتر می­‌باشند. طول موج‌های 755 و 808 با چشم غیر مصلح و 1064 نیز با دوربین قابل رویت می‌باشد. البته دوربین‌هایی که اصلاح مادون قرمز نمی­‌کنند (رفع قرمزی مردمک چشم).

در دستگاه‌­های سه طول موج فشردن کلید هندپیس به معنای روشن کردن شتاب‌دهنده می‌­باشد و در زمان آماده باش، نوری که قابل دیده شدن است همان پرتوی نور بدون شتاب می‌­باشد، (بدلیل بروز هر گونه خطا و فعال شدن شتاب دهنده بدون استفاده از عینک مخصوص نبایست پرتوهای لیزر حتی بصورت غیر مستقیم با چشم برخورد کند). از لنز دوربین و یا عکس گرفته شده توسط دوربینِ اکثر موبایل‌ها از شتاب دهنده، باید 3 طیف رنگی دیده شود که قرمز مایل به بنفش است ولی با سه رنگ متفاوت، نور طیف 1064 ان­دیاگ با چشم غیر مصلح دیده نخواهد شد.

ولی بصورت تخصصی برای شناخت طول موج لیزر 2 روش معمول است. یک استفاده از فیلترهای رنگی که بصورت کارت و لنز در مقابل لیزر بار قرار می­‌گیرند و تنها یک طول موج مشخص می‌تواند از آن خارج شود و دیگری دستگاهی است به نام Meter که دقیقا طول موج خروجی لیزر را با طیف دقیق آن به نمایش در می‌آورد.

پروفایل متر فوتو دیود لیزر سنسور یا Laser Wavelength

توان لیزر مورد نیاز برای حذف موهای زائد به چه میزان است؟

در اینجا سوال بسیار جالبی مطرح می­‌شود، حداقل توان جهت عملکرد مناسب و کافی لیزر در حذف موهای زائد به چه میزان است؟

ابتدا باید بدانیم هر نوع تیپ پوستی و هر نوع مویی با یکدیگر کاملا متفاوت است. پس نیاز به توان لیزر برای همه، تحت هیچ شرایطی یکسان نخواهد بود و عملا تست فولیکولار و بالینی که حتما نیز بایست توسط پزشک متخصص یا GP دوره دیده انجام شود به همین مسئله بر می‌­گردد. شناسایی توان مورد نیاز برای هر شخص با مشخصه تیپ پوستی و مقدار رنگدانه و ضخامت مو به عنوان امری تخصصی است که در عملکرد و طول درمان بسیار حائز اهمیت است. چنانچه تنظیمات توان بدرستی انجام نگردد یا باعث سوختگی در فرد یا باعث عملکرد ناقض پروسه لیزر می­گردد. لذا مراجعین به مراکز می­بایست این موضوع را مد نظر داشته باشند که در جلسه اول در هر مرکز انجام لیزر می­بایست توسط پزشک شخصا تست فولیکولار و بالینی را انجام بدهند و از آن پس اپراتورها نیز امکان انجام عملیات لیزر بدن را می­‌توانند ارائه دهند. به همین دلیل توان طب دستگاه­‌های خود را به غیر از متخصص یا پزشک GP دوره دیده پوست و مو به دیگران واگذار نمی­‌نماید.

توان در دستگاه لیزر موهای زائد:

در مرحله بعدی و ساختار خود دستگاه باید بدانیم این مسئله بی‌ربط به موضوع تعداد طول موج نیست. در لیزرهایی با تک طول موج الکسندرایت 755 نانومتر، می­بایست تخریب به میزانی انجام شود که نه تنها شفت و ساقه مو کاملا سوزانده شود بلکه التحابی در آن قسمت ایجاد شود که باعث مسدودی منفذ پوست گردد. به همین دلیل 1600 تا 2000 وات قدرت لیزر، برای این نوع دستگاه­‌ها پیش‌بینی شده است. حال اگر از دو طول موج الکس و ان­دیاگ استفاده شود به دلیل مورد حمله قرار گرفتن مویرگ‌های تغذیه کننده ریشه مو ترکیب 1600 وات الکس و 400 وات ان­دیاگ کافی است (البته در حداکثر نیاز ممکن). پس دستگاه دو طول موج الکس ان دیاگ با توان 2000 وات از دستگاه الکسندرایت 2000 وات عملکردی بسیار بهتر داشته و در صورت انتخاب تکنولوژی قدیمی لیزر جامد این موضوع توصیه می‌گردد. ضمن اینکه طول موج ان­دیاگ 1064 به رنگ‌دانه مو کاری ندارد و موهای سفید و پرزی هم در این طول درمان از بین خواهند رفت.

حال در دستگاه 3 طول موج یا بیشتر، مسئله توان به چه شکل است؟

در تحقیقات مؤثر شرکت آلما، نتیجه بسیار شگفت‌انگیز بود. در دستگاه‌­های سه طول موج، ما به میزانی الکسندرایت 755 می­‌خواهیم که مو را در سطح خود بسوزاند و قطع کند که 400 وات توان در بیشترین حالت کافی است. برای ریشه مو نیز 400 وات توان لازم است که طول موج اسپید (دایود) این وظیفه را به عهده می­گیرد و 400 وات توان نیز برای طول موج ان­دیاگ در نظر گرفته شده که در تیپ پوستی 5 و 6 حداکثر توان موردنیاز است. لذا دستگاه‌­های آلمای اصلی با ترکیب 12 چیپست لیزر 1 بار یعنی 1200 وات و به تفکیک 4 چیپ الکس، 4 چیپ اسپید (دایود) و 4 چیپ ان دیاگ روانه بازار گردید.

حداقل‌ها به چه شکل است؟  آن چیزی که هیئت‌علمی توان طب به آن رسیده است پیرامون تست لیزربارها در ایران است. در ایران بیشترین تراکم تیپ‌های پوستی 2 الی 4 هستند، لذا تحقیق هیئت‌علمی بر اساس این 3 تیپ پوستی در اکثریت انجام شده است. اگر اکثریت را تیپ پوستی 3 در نظر بگیریم، حداقل میزان توان مورد نیاز لیزر، 800 وات یا به‌صورت تقریبی 190 ژول از ترکیب سه طول موج است که منجر به کمترین تعداد جلسه یعنی رسیدن به مرحله Hairlost کامل در 4 جلسه و نهایتاً 5 یا 6 جلسه است. ولی لیزرباری که در حالت سه طول بخواهد این توان را ایجاد کند می­بایست دارای توان حداکثری 300 ژول باشد، چرا که مسئله ترکیب طول‌موج‌ها باعث می­‌شود حداقل انرژی موردنیاز از هر طول موج به میزان کافی در لیزر بار دستگاه موجود باشد؛ لذا زیر 80-90 ژول قدرت در سه طول موج ناکارآمد و عمل لیزر بی‌فایده خواهد بود. توان تقریبی دستگاه­ های 1200 وات 270 ژول می­‌باشد که نهایتاً برای انجام لیزر حذف موهای زائد، 3 طول موج بهینه‌ است. توان طب در دستگاه تاندرلیز 2000 تمام مواردی که در ایران برای یک دستگاه لیزر ایده ­آل موردنیاز است را بررسی کرده و به این نتیجه رسیده است که کاربر می­‌تواند همه ایده ­آل‌ها را یکجا داشته باشد.

آیا برای شناسایی توان لیزر به تجهیزات پیشرفته نیاز است؟

به‌طورکلی جواب این سؤال بله است. برای تشخیص میزان توان لیزر به‌صورت دقیق نیازمند دستگاه ژول متر و یا وات متر لیزر هستیم؛ ولی راهکارهایی نیز وجود دارد که بتوان میزان حدودی و کافی بود توان لیزر را تشخیص دهیم.

دستگاه وات متر (پاورمتر) لیزر

تجهیزات و دستگاه‌های سنجش توان لیزر به وات و ژول

توان طب برای کمک به این شناسایی، ویدئوهایی را تهیه نموده که کاربر بتواند با حداقل امکانات و به‌صورت حدودی با مسئله کافی بودن توان دستگاه آشنایی پیدا کند.

طول‌موج چهارم مانند 940 نانومتر یا سایر طول‌موج‌ها چه کاری انجام می­‌دهند؟

در اواخر سال 2022 شاهد حضور دستگاه­‌هایی بودیم که سخن از اضافه‌شدن طول موج چهارم یا اغلب طول موج 940nm یا 964nm بودند. توان طب در اولین اقدام جهت تجهیز دستگاه‌­های خود به این طول موج، شروع به تحقیق پیرامون عملکرد و اثربخشی آن نمود و در ابتدا به مواردی رسید که مطرح‌ کردن آن خالی‌ از لطف نیست. اولین موضوع مهم این بود که این طول موج توسط پژوهش و بررسی چه کمپانی مطرحی به دستگاه سه طول موج اضافه گشته و کاربرد این طول موج در حذف موهای زائد چیست. طول موج 940 نانومتر توسط کمپانی‌های چینی بدون بررسی کافی بالینی به دستگاه­‌های سه طول موج اضافه شده و در عملکرد نیز هیچ هنر و کاربردی پیرامون حذف موهای زائد ندارد. از طرفی این طول موج فضای مابین مویرگ و ریشه‌ی مو را هدف قرار می‌­دهد که در استفاده طولانی‌ مدت و با توان کافیِ حداقل 400 وات می‌­تواند باعث روشن­‌تر شدن قسمت لیزر شده گردد ولی باز هم 2 نکته مهم مورد اهمیت است. اولین نکته این است که در دستگاه­‌های 1200 وات سه طول­ موج هنگامی‌ که بخواهیم مقدار حداقل کارکردی 400 وات یعنی 4 چیپ‌ست 1 بار را از طول موج 940 استفاده کنیم، می­بایست 1200 وات سه طول موج جهت حذف موهای زائد را نیز داشته باشیم، یعنی 12 چیپست با توان 1 بار شامل الکسندرایت 755، اسپید (دایود) 808 و ان­دیاگ 1064 موجود باشد و 4 بار نیز 940 به آن اضافه گردد؛ ولی چنانچه تعویض یک یا دو چیپست از 12 چیپست سه طول موج منجر به‌اضافه شدن  طول موج چهارم گردد، این دستگاه هیچ ویژگی به دست نمی‌­آورد که هیچ، توان کافی برای عملکرد خود یعنی حذف موهای زائد را نیز از دست خواهد داد. پس حداقل توان برای دستگاه 4 طول موج، 1600 وات (16 بار معادل 16 چیپست لیزر) مورد نیاز بوده و در دستگاه 1200 وات عملاً هیچ هدفی دنبال نخواهد شد و طول درمان را افزایش 30 درصدی خواهد داد.

دستگاه­‌های لیزر رفع موهای زائد وارداتی بهتر است یا تولید داخل؟

برای پاسخ به این سؤال باید پیرامون فرایند تأییدیه­‌ها بیشتر بدانیم. در دستگاه­‌های وارداتی ما با دو گونه کشور طرفیم، دستگاه تولید کشور چین، دستگاه­‌های تولید کشورهای غربی. البته تولیدات سایر کشورهای آسیایی هم هستند که هیچ‌کدام حرفی برای گفتن ندارند و عملاً موردبحث قرار نمی­‌گیرند. در کشور چین تولید دستگاه‌­های های­‌کپی بسیار معمول است؛ ولی بدترین موضوع همان گونه که در سایر صنعت‌ها با آن روبرو هستیم، قبول‌کردن Custom Order توسط شرکت‌های چینی است. چین در تمامی صنایع، تجهیزات باکیفیت و بی‌کیفیت تولید می­‌کند؛ ولی بازرگان ایرانی در اغلب موارد سفارش کالای ارزان‌ قیمت می‌­دهد و تولیدکننده چینی با آغوش باز این سفارش را می­‌پذیرد. لذا دستگاه‌­های وارداتی چینیِ بسیار بی‌کیفیت وارد ایران می‌­شود و مطلع شدن از این موضوع، 6 ماه تا یک سال برای استفاده‌کننده زمان می­برد. دستگاه 3 طول موج واقعی حداکثر پس از 6 جلسه درمان در صورت صحت تست فولیکولار و بالینی مناسب، به مرحله کامل Hairlost خواهد رسید. زیر 2 درصد ممکن است که Hairlost به‌صورت کامل انجام نشده باشد، ولی آنچه در بازار ایران از محصولات چینی بفروش می‌­رسد یا توان دستگاه دروغ است یا طول موج آن و در برخی از موارد هر دو مورد. در اینجا بحث، تنها سود ناشی از فروش دستگاه است. ارزان‌تر بخریم و هم قیمت دستگاه اصلی بفروشیم؛ چون مصرف‌کننده ناآگاه است!

توان طب در خط و مشی اصلی خود ایجاد آگاه سازی مصرف‌کننده را سرلوحه تمام فعالیت‌هایش قرار داده که تا حد ممکن بتواند از بروز این مسئله جلوگیری نماید.

ولی تأییدیه‌­ها چه اموری را بررسی می‌کنند؟

دستگاه لیزر حذف موهای زائد، یک دستگاه با کلاس خطری 4 بوده و جزو دستگاه‌­هایی است که موضوع و اهمیت استانداردها و تأییدیه­‌ها حذف موهای زائد بدن از طریق لیزر با کمک تخریب فولیکول‌های مو امکان‌پذیر می‌شود. دستگاه‌های لیزر برای تخریب فولیکول‌های مو از اشعه‌هایی با طول‌موج‌های متفاوتی استفاده می‌کنند. هرکدام از این طول‌موج‌ها محدوده­ ی نفوذپذیری متفاوتی دارند که در اعماق مختلف پوست نفوذ می‌کنند و برای تخریب بخشی از مو به کار گرفته می‌شود.

توان طب پیرامون این موضوع، انواع استانداردها و گواهینامه‌­هایی که تجهیزات پزشکی در اروپا، آمریکا، استرالیا، چین و ایران مورد توجه قرار می­‌دهند، توضیحات و مشروحات کاملی را در بخش توضیحات مربوط به هر محصول ارائه داده است. به دلیلی که در مناطق مختلف ذکر شد، رعایت حداقلی‌­ها برای استفاده از تجهیز در صنعت پزشکی لازم است.

چنانچه پس از مطالعه‌ی این مقاله سوالی در خصوص دستگاه‌های لیزر، استاندردهای آن و … برایتان پیش آمد، می‌توانید از طریق صفحه‌ی تماس با ما با کاشناسان فنی توان طب در ارتباط باشید و از مشاوره‌ی تخصصی و رایگان بهره‌مند شوید.

3 thoughts on “همه چیز درباره دستگاه‌های لیزر موهای زائد | راهنمای جامع

  1. Avatar photo دکتر رضا خدادادی گفت:

    با سلام و تشکر فراوان بابت اطلاعات علمی و بسیار مفید

  2. Avatar photo دکتر رضا خدادادی گفت:

    با سلام و تشکر فراوان بابت اطلاعات علمی و بسیار مفید

    1. توان طب کارشناس توان طب گفت:

      خواهش میکنم. باز هم اگر سوالی بود کارشناسان ما آماده‌ی پاسخگویی هستند. با تشکر از حسن توجه شما🌹🌹🌹

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Shopping cart
ورود | ثبت نام
شماره موبایل خود را وارد کنید
برگشت
کد تایید را وارد کنید
کد تایید برای شماره موبایل شما ارسال گردید
ارسال مجدد کد تا دیگر
برگشت
رمز عبور را وارد کنید
رمز عبور حساب کاربری خود را وارد کنید
برگشت
رمز عبور را وارد کنید
رمز عبور حساب کاربری خود را وارد کنید
برگشت
درخواست بازیابی رمز عبور
لطفاً پست الکترونیک یا موبایل خود را وارد نمایید
برگشت
کد تایید را وارد کنید
کد تایید برای شماره موبایل شما ارسال گردید
ارسال مجدد کد تا دیگر
ایمیل بازیابی ارسال شد!
لطفاً به صندوق الکترونیکی خود مراجعه کرده و بر روی لینک ارسال شده کلیک نمایید.
تغییر رمز عبور
یک رمز عبور برای اکانت خود تنظیم کنید
تغییر رمز با موفقیت انجام شد
Shop
0 Wishlist
0 items Cart